Parteneriatul

Articol scris pentru proba nr.27 din SuperBlog 2013.

Blogosfera este o lume atractivă în care mulți încearcă să pătrundă sperând că vor avea succes; nu degeaba printre cele mai frecvente căutări de pe net se regăsește „cum să faci bani din blog”.  Eu cred că este destul de greu să reușești  dacă pornești pe acest drum doar din interes financiar, pentru că cititorii pe care încerci să-i captezi vor simți dacă faci asta din plăcere și cu plăcere sau doar mimezi și te vor taxa foarte repede. Fără public este clar că nu poți supraviețui, motiv pentru care  trebuie să fii într-o permanentă activitate de atragere/menținere  a numărului de vizite zilnice. Pentru ca toată această muncă  să-ți fie ușurată, trebuie să te integrezi rapid în mediu, să câștigi încrederea altor bloggeri pe care să ți-i faci parteneri, iar în cele din urmă poate vei ajunge să colaborezi și cu firme cu renume.

Teoria pare a fi ușoară, dar oare practica este la fel? Părerea mea este că nu. Un simplu link exchange nu este suficient pentru a considera două bloguri ca fiind partenere (cel puțin din punctul meu de vedere). Parteneriatul consider că trebuie să fie o adevărată simbioză în care ambele părți să ofere ceva și să câștige altceva în același timp. De exemplu, atunci când doi bloggeri devin parteneri, pe lângă trecerea în blogroll mi s-ar părea normal ca fiecare să-și anunțe cititorii despre această schimbare, să-l prezinte pe noul partener și motivele pentru care au luat această decizie și din când în când să facă referire la articolele interesante publicate de către partener. În cazul parteneriatului dintre un blogger și o companie e ceva mai simplu pentru că în general bloggerul este recompensat material pentru articolele scrise în interesul companiei. Destul de rar compania alege să promoveze la rândul ei blogul pentru că reprezintă un efort mult prea mare pentru ea.

Parteneriatele din cadrul SuperBlog sunt foarte diferențiate, de la branduri cunoscute, cum ar fi TVR sau zelist, la câștigătorii edițiilor anterioare sau chiar simpli participanți cum ar fi October Photos. La fel de diferențiată a fost și implicarea lor în concurs, unii preferând doar să anunțe pe pagina lor despre desfășurarea concursului, iar alții chiar implicându-se prin oferirea de sfaturi împăciuitoare în cadrul grupului sau prin jurizarea unei probe (cazul de față).

Concluzie? Parteneriatele sunt impetuos necesare în viața unui blog/blogger pentru că așa cum nimeni nu poate supraviețui singur și independent în viața offline, nici în viața online  nu  o poți face.

sursă foto: http://www.super-blog.eu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s