Puritate…

Articol scris pentru proba nr.22 din SuperBlog 2013.

Da, sigur că da! Mă înfuriasem foarte tare pentru situația absolut penibilă în care mă pusese colega mea de birou. Eram supărată pe ea pentru ceea ce-mi făcuse, șocată de comportamentul ei și extrem de dezamăgită de mine însămi. Mi-am luat clipboard-ul, planșele și geanta și am ieșit în mare grabă din sala de conferințe pentru că pur și simplu nu mai suportam să stau în aceeași încăpere cu o persoană care pentru a pica bine în ochii șefilor a preferat să-și bată joc de persoana care dusese greul proiectului, să mă umilească în fața tuturor, dar să-și atribuie meritele pentru ceva ce nu i se cuvenea. M-am oprit în birou, am aruncat bagajele cum am nimerit și am ieșit fără a avea vreo destinație anume. Plimbându-mă frenetic pe holuri m-am nimerit în fața frigiderului de unde am înșfăcat o sticlă cu apă și am ieșit afară. În acel moment chiar și aerul plin de noxe din centrul orașului părea mai curat și mai potrivit pentru plămânii mei decât cel din clădirea aceea pe care o vedeam atât de murdară.

Stând pe treptele de la intrare îmi veneau tot felul de gânduri, unele mai urâte decât altele și încercam să-mi caut liniștea jucându-mă cu sticla de apă. Voiam să-mi concentrez privirea și mintea pe mișcarea acelui lichid după bunul meu plac, însă nu puteam pentru că întotdeauna vedeam imaginea din spatele lui. Mi-a venit să râd. De ce? Pentru că pentru o fracțiune de secundă am încercat să-mi imaginez cum ar fi dacă și oamenii ar fi la fel de transparenți, la fel de puri ca acea apă ce nu-mi îngrădea privirea și mă lăsa să văd prin și dincolo de ea. Puritatea, pentru mine este echivalentă cu transparența unei persoane. Iar această transparență nu duce altundeva decât la adevăr. Știu că mulți spun că puritatea se regăsește cel mai ușor în copii și poate fi tradusă prin inocența acestora. Nu vreau să afirm că se înșală, dar pentru mine, puritatea în adevăratul ei sens nu o poți găsi decât la adulți. Copii în general sunt puri prin natura lor, pentru că nu cunosc încă răul, nu sunt antrenați să acționeze într-un anumit mod din spiritul de conservare. Un adult este trecut prin multe situații bune și rele care îi rămân întipărite în minte de fiecare dată și îl fac să acționeze altfel cu proxima ocazie. Viața, mediul, conjuncturile te pot transforma foarte ușor dintr-un copil pur într-un adult „opac”. De aceea consider că este o adevărată binecuvântare să întâlnești un adult care să dea dovadă de puritate și transparență „no matter what”.

Am crezut (până în acea zi) că Ana este o persoană cu un caracter pur, care-mi spune adevărul în față, care mă critică atunci când este cazul și mă laudă atunci când merit, care mă poate sprijini la nevoie fără să aștepte ceva în schimb, dar mai ales am crezut cu tărie că este transparentă. Nu m-am gândit nici măcar o clipă că acea atitudine pe care eu o interpretam ca transparență era doar o mască, o oglindă deformată ce-mi arăta o imagine la fel. Preferam să-mi spună direct ceea ce gândește și să știu de la început că-mi este rivală, nu prietenă, și poate așa nu-mi primeam un asemenea pumnal în spate.

Puritatea nu vine din cuvinte, din zâmbete sau îmbrățișări, ci este rezultatul acțiunilor celor din jur. Puritatea este cumulul sentimentelor sincere pe care o persoană este capabilă să le păstreze indiferent prin ce situații oribile trece.

Eeeh.. nu-i nimic! O să-mi revin eu și din șocul acesta! Dar mai presus de toate, o să-mi păstrez caracterul și o să mă bazez pe adevăr. N-o să pic în același păcat ca Ana.

AQUA Carpatica organizează un concurs pe Instagram pe această temă începând cu 11 noiembrie,  unde ne provoacă pe toți să arătăm prin fotografii ce înseamnă pentru noi #puritatea. Drăguță inițiativă, nu-i așa? Cu siguranță n-o să pun o fotografie cu Ana.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s