Să plutim, zic!

Articol scris pentru proba nr.13 din SuperBlog 2013.

Nu trebuie să ai emoții! Nu trebuie să ai emoții! Îmi repetam continuu în gând că trebuie să fiu liniștită, calmă și mai ales lucidă. Visasem mulți ani la o astfel de întâlnire și nu-mi permiteam să arunc totul pe fereastră tocmai atunci. Cred că din clipa în care terminasem facultatea de jurnalism mă pregătisem moral pentru ceea ce urma să fac și de asemenea mulți jurnaliști cu experiență mă invidiau mai mult sau mai puțin recunoscut pentru asta. Nu știu cum mai exact ajunsesem eu în această postură, dar cert era că în doar câteva momente aveam să urc în aceeași mașină cu o legendă a automobilismului pentru a creiona un interviu despre experiența la volanul unui hibrid.

– Bună! Ești pregătită?

– Bună ziua, domnule Schumacher! Cred că anii de așteptare m-au pregătit suficient.

– Spune-mi Michael, e mai ușor de pronunțat. Păi atunci zic să purcedem la drum.

M-am urcat în Toyota Auris Hybryd mult mai relaxată decât eram cu doar câteva minute înainte. Cuvintele lui mă liniștiseră și mă făcuseră să înțeleg că nu am de ce să mă tem, ba dimpotrivă, am doar motive de entuziasm și bucurie pentru că aveam parte de șoferul perfect pentru mașina pe care voiam s-o descopăr. Motorul electric a fost activat automat la pornirea de pe loc și m-a păcălit pentru că nu am auzit zgomotul cu care eram obișnuită, iar faptul că vederea nu s-a sincronizat cu auzul mi-a dat o scurtă amețeală.

– Ai amețit, nu-i așa?

– Așa tare s-a observat? Da, am avut o senzație ciudată, asemănătoare cu amețeala și nu-mi e foarte clar de ce.

– O să-ți explic eu: creierul tău era obișnuit să audă înainte să perceapă mișcarea, iar faptul că ai început să te deplasezi atât de silențios l-a făcut să fie confuz. Seamănă puțin cu ceea ce se întâmplă când te urci prima dată la volanul unei mașini de curse.

Fără să-mi dau seama am râs în hohote.

– De ce râzi?

– Nu-mi vine să cred că tocmai ai comparat o mașină hibrid cu un bolid de curse. Cred că e o diferență de la cer la pământ.

– Este o diferență uriașă. Adică un hibrid te face să plutești, nu să conduci. Uite, de exemplul acum, nu te simți de parcă ai fi pe un norișor care este purtat de vânt? Nu ți se pare că te miști fără ca cineva să depună un efort pentru asta?

Când am realizat că avea dreptate, am roșit și mi-am întors capul spre priveliștea de dincolo de geam. Fusesem penibilă.

– Nu te jena, e normal să pui astfel de întrebări la prima ta experiență cu o astfel de mașină.

– Da, poate că așa trebuia să fie, doar că eu eram aici să fac un mega editorial, nu să fiu ridicolă!

Dar pentru că era mult prea experimentat în treburile astea, a apăsat pe accelerație pentru a-mi arăta cum plutirea poate prinde și viteză. Am înțeles atunci cum cele două motoare, electric și termic , merg în conjuncție  atunci când norișorul se mișcă mai repede.

– E mai frumos să plutești decât să alergi?

– Când alergi ești concentrat 100% pe ceea ce se întâmplă la volan pentru că ești conștient că dacă acea concentrare scade cu un singur procent, totul se poate termina urât și nu vrei asta. Aici ești relaxat, ai timp să privești în jur și ai starea necesară să faci asta pentru că ambientul mașinii te îndeamnă să faci asta. Plus că simți și satisfacția că în urma ta natura rămâne așa cum era înainte să treci tu. Gândește-te că la o cursă de F1 o mașină folosește în jur de 100L de carburant și treci pe lângă tribune cu mii de spectatori fără să observi vreunul.

– Vrei să spui că practic într-o mașină hibrid aproape că ești în contact cu natura, că poți să o cunoști mai bine și că mintea poate acorda atenție altor lucruri din viața cotidiană pe care altfel nu avem cum să le observăm?

– Cred că tocmai ți-ai revenit și ți-ai găsit resursele pentru editorial.

– Nu gândeam așa când am urcat în mașină. N-am ce zice, ești bun!

– Eu n-am făcut nimic. Hibridul e sursa.

– Cred că ai dreptate. Dacă aș fi avut permis de conducere ți-aș fi cerut să-mi cedezi locul de la volan.

– Iar eu cred că ai găsit cea mai bună motivație să-ți iei permisul.

Editorialul ce a ieșit în urma plimbării a fost apreciat de mulți, dar aș fi curioasă câți dintre aceia au înțeles cu adevărat ce s-a întâmplat în acea mașinuță magică. De fapt, nu îi condamn, pentru că doar la bordul ei poți înțelege cu adevărat cum este să plutești.

sursă foto:      www.toyotahsd.ro

                        http://www.super-blog.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s