Autonom pentru mine

LATER  UPDATE: 80 pcte.

Articol scris pentru proba nr.14 din SuperBlog 2011.

Ce înseamnă pentru mine „autonom”?  Sau mai bine zis, care este exemplul cel mai elocvent pentru a transpune acest cuvânt în viața reală. Pornind de la definiția cuvântului, AUTONÓM, -Ă, autonomi, -e, adj. care se bucură de autonomie, care este liber, care nu depinde de nimeni. [Pr.: a-u-] – din fr. autonome, lat. autonomus (sursa: DEX 1998), aș putea răspunde că modul în care un stat reușește să lupte pentru a fi el însuși. Sau m-aș putea referi la proprietatea unui aparat de a funcționa pe bază de acumulatori, de a rezista în timp. Da… cu siguranță aș putea dezvolta una dintre aceste idei despre autonom și autonomie.

Însă eu, atunci când rostesc cuvântul „autonom” mă îndrept cu gândul într-o singură direcție, spre un singur domeniu. Mă gândesc la sistemul nervos autonom (vegetativ), a cărui denumire a fost dată de către psihologul J. N. Langley datorită faptului că nu poate fi controlat în mod conștient (voluntar) de către individ.  Acesta are mecanisme de a coordona cele mai importante funcții ale organelor corpului uman, fără a se supune voinței persoanei respective. Acest sistem autonom reglează funcția cardiacă, presiunea sângelui, digestia și poate chiar influența SNC-ul (sistemul nervos central) fără ca noi să realizăm. Cum ar fi fost oare dacă el nu ar fi existat și toate funcțiile lui erau preluate de SNC? Probabil întregul organism uman ar fi fost dat peste cap, fiindu-i îngreunată foarte mult existența sau poate că ar fi dus chiar la dispariția speciei. Dacă toate funcțiile noastre interne ar fi depins de voința noastră, dacă ar fi stat în puterea noastră să decidem când și cât să bată inima sau să aibă loc digestia, cu siguranță ar fi fost un dezastru. O altă consecință ar fi fost faptul că n-am mai fi putut dormi, pentru că în timpul somnului nu am fi putut controla inima, adică mai pe scurt am fi avut de ales între a muri din cauza lipsei somnului sau a muri de stop cardiac.

Deci… cum să mă gândesc la altceva atunci când aud cuvântul autonom? Ce poate fi mai important decât ceea ce te ține în viață?

Dacă sistemul nervos autonom nu ar fi existat, sunt aproape sigură că nu ar fi existat nici Autonom, compania de închirieri mașini la care se poate apela din 23 de orașe, având posibilitatea de a alege din cele 800 de mașini noi pe care le au.

P.S. Îmi place să cred că și ei au s-au gândit la paralela făcută de mine și de aceea au ales această denumire pentru companie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s