The Draconids

Omul a fost fascinat dintotdeauna de ”acoperișul universal”, fie că a interpretat pozitiv evenimentele petrecute, fie negativ. La fiecare eclipsă totală de lună sau de soare se declanșa o panică generală și un vacarm de nedescris pentru îndepărtarea vârcolacilor, presupușii mâncători ai corpului ceresc. Căderea unei stele era și încă este asociată fie cu șansa de a-ți pune o dorință, fie cu dispariția unei persoane. De asemenea apariția unei comete era interpretată ca un semn pentru un eveniment ce avea să se întâmple în anul respectiv.

Astăzi, cred că cel mai cunoscut eveniment astronomic este căderea Perseidelor ce se desfășoară în prima jumătate a lunii august. Pe lângă acesta mai există însă și alte ploi de meteoriți ce se petrec în lunile octombrie,noiembrie și decembrie.

Anul acesta, ca un adevărat bonus, avem parte de un eveniment spectaculos și foarte rar. Este vorba despre Draconide, o ploaie de meteoriți cu o frecvență cu mult mai mare decât toate celelalte. Dacă în cazul Perseidelor eram fermecați de aproximativ 60 pe oră, de această dată vom putea urmări chiar și câteva mii. Spectaculozitatea vine și din faptul că ultima dată când cerul a fost atât de brăzdat de stele, probabil nici părinții noștri nu erau născuți, adică în 1946. Deocamdată, nimeni nu poate spune cu exactitate când vom mai avea ocazia să ne bucurăm de așa ceva, deci ar trebui să profităm la maxim!

Draconidele vor atinge punctul maxim în seara zilei de 8 octombrie, între orele 19-21, dar se vor putea obseva cu câteva zile înainte. Eu sper doar ca luna plină din perioada respectivă să nu afecteze vizibilitatea așa cum s-a întâmplat în cazul Perseidelor, iar cerul va fi senin sticlă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s