Întoarcere din viitor

Articol scris pentru proba 13 din SuperBlog 2010.

– Ești sigur că pe butonul ăsta trebuie să apăs?

– Da mă, butonul verde din dreapta manetei cu bilă albă care este fix deasupra becului portocaliu de pe panoul din stânga.

– Butonul verde din dreapta… Ok, vezi că apăs! 3… 2… 1… Here we gooooooooo!

………………………………………………

– Asta a fost tot? Am ajuns?

– Cred că da, cred că suntem în anul 2110.

– Wow, cât de entuziasmată sunt! Hai să ieșim mai repede din capsula asta și să mergem în cercetări.

Cei doi prieteni și-au desfăcut centurile de siguranță, costumele speciale, apoi au dezactivat sistemele de securitate și s-au grăbit să facă primii pași pe un tărâm pe care îl visaseră ani de-a rândul și pentru care munciseră fără să mai știe pe unde trec lunile și anii. Dorința de a ajunge în anul 2110 îi motivase să facă tot felul de nebunii. Dar imediat ce au coborât, au fost înecați de un aer groaznic. Nu puteau respira normal fără a avea senzația de sufocare, soarele se zărea ciudat, iar căldura toropitoare le încețoșa vederea.

– Bogdan, ce-i asta?

– N-am nici cea mai vagă idee, dar dacă ăsta este viitorul nostru… nu pot spune decât că este absolut înfricoșător.

Acoperindu-și nasurile cu ce aveau la îndemână, au început să caute supraviețuitori sau măcar… supraviețuitor. Au nimeri în fața unei clădiri pe care era postat un afiș pe care scria cu litere de-o șchioapă „Congresul Internațional al Proiectanților de Automobile”, semn că cineva încă mai respira prin zonă. După câteva clipe pe care și le petrecuseră citind informațiile despre congres, apare și o ființă umană la orizont.

– Mă scuzați, ne puteți răspunde și nouă la câteva întrebări, vă rugăm frumos?

– Voi ziariștii ăștia chiar nu vă învățați minte! Da’ nu mai agresați oamenii pe stradă domne’ , avem și noi dreptul la liniște.

– Noi nu suntem ziariști, nu vă speriați. Nu suntem de pe aici și voiam să vă întrebăm câte ceva, din dorința de a cunoaște locul.

– Aaa.. imigranți, păi de ce nu zici așa?

– Nu, nu suntem nici imigrați, suntem… în fine.. ne puteți spune în primul rând cum de în anul 2110 s-a ajuns în halul acesta, de a nu se putea respira pe stradă?

– Poate că sunteți voi cu ani înaintea noastră ca dezvoltare, dar totuși… nici chiar așa! E prea mare diferența de 100 de ani.

– Poftiți? 100 de ani?

– Da domnișoară, știți… 2110 – 100 face fix 2010, anul în care suntem noi.

– Oh nu, am dat-o în bară. Mulțumim frumos, la revedere!

Încă buimăciți de ceea ce aflaseră, cei doi s-au așezat pe treptele clădirii de mai devreme pentru a-și calma fibrele musculare din tremurat.

– Și-acum ce facem? Mie niciodată nu mi-a plăcut istoria și trecutul în general și uite-mă unde am ajuns.

– Hai să intrăm!

– Ai înebunit de tot?!? Și ce să fac, să adorm p-acolo, ascultând?

– Atunci hai să-i adormim noi pe ei.

După încă 2-3 schimburi de replici se ridică și pătrund în incinta frumos decorată în nuanțe de verde. Nu numai că n-au avut probleme în a-și face loc, dar au reușit chiar să deschidă discuții cu ceilalți participanți. Când cei de pe programul zilei au terminat de expus subiectele, Bogdan și Ana au fost invitați să spună câteva cuvinte pentru că reușiseră să atragă atenția celor prezenți.

– Mulțumim mult pentru că ne-ați acordat câteva minute din programul evenimentului și șansa să exprimăm câteva idei. Suntem încântați de planurile de viitor pe care le-ați expus și ne-am gândit că n-ar strica să venim și noi impresii despre mașinile viitorului.

– Puteți spune că le-am visat, că ni le-am imaginat sau le-am văzut în filmele SF, noi o să spunem că le-am văzut în realitate, le-am atins și mai ales, le-am condus.

– Ca urmare a introducerii făcute de Ana, voi începe prin a spune că design-ul este destul de diferit de ceea ce aveți astăzi. La exterior culorile sunt mult mai vii, practic, nu există mașină neagră sau albă sau argintie. Roșul, albastrul, violetul și galbenul sunt în topul de peste 50 de ani.

– De asemenea, forma este una diferită. Dacă astăzi am auzit despre dorințele dumneavoastră de a construi mașini cât mai bine îmbinate, cu forme rotunjite și curbe line, eu îndrăznesc să vă spun că nu… le văd așa. Pentru a îmbunătăți stabilitatea și aerodinamica, liniile curbe nu s-au dovedit a fi chiar cea mai bună alegere. De aceea mașina noastră este compusă din „linii frânte” strategic așezate și colțuri de dimensiuni insesizabile asemănătoare unor aripi. Iar pentru interior am reușit să descoperim un material perfect atât pentru sezonul rece cât și pentru cel cald, capabil să rețină căldură, dar și să genereze senzația de răcoare.

– În ceea ce privește modul de punere în mișcare, ei bine aici este adevăratul progres. Inginerii de peste 35-40 de ani cu resursele pe care le vor avea atunci, vor fi capabili să construiască un motor absolut genial. Acesta va funcționa cu CO2 , alimentat la punctele de alimentare sau pe care și-l va putea lua chiar direct din atmosferă. Astfel, nu numai că se reduc emisiile de noxe, dar atmosfera ajunge la un stadiu de puritate cum nu a mai fost de câteva sute de ani.

– Nu multe din mărcile existente astăzi vor rezista acestei treceri capitale, capacitatea de adaptare și mai ales viteza acesteia sunt extrem de importante. Nu am vrea să vă dezvăluim numele acestora pentru că nu ar fi corect din punct de vedere etic, dar cum deja știți că Toyota este marca ce se adaptează cel mai bine chiar și acum… se poate deduce foarte ușor că este una din mărcile ce vor continua să facă istorie.

Și ca dovadă pentru asta, vă putem spune că Toyota a avut o mare contribuție în dezvoltarea acelui motor, totul pornind de la familia Toyota Auris ce include acum modelul Auris cu sistem Hybrid Synergy Drive® (HSD). Auris HSD fiind primul vehicul din clasa sa ce oferă experiența propulsiei integral hibride: lin și cu răspuns prompt, silențios și eficient. Comutarea automată între sursele de energie se face lin, adaptându-se necesităților conducătorilor. De asemenea, deplasarea se poate face și în modul integral electric: silențiozitate deplină și zero emisii.

– Mulțumim încă o dată pentru că ne-ați permis să asistăm și…  ne vedem în viitor!

………………………………………………………………..

– Tot butonul verde din dreapta…

– Lasă că vin eu și apăs, că cine știe… poate ajungem în preistorie!

3 thoughts on “Întoarcere din viitor

 1. foarte tare versiunea ta pentru etapa a 13-a.particip si eu insa m-am cam saturat.le fac reclama la astia si nici macar nu primesc ceva.as vrea sa am si eu imaginatia ta

  • Muțumesc!
   În ceea ce privește gradul tău de saturație… ce pot să spun.. cam așa ceva am simțit și eu anul trecut pentru că nu știam ce vor de la mine. Cred că ziceam cel puțin o dată pe zi că mă las, dar seara mă răzgandeam și scriam încă un articol…și uite așa l-am dus la bun sfârșit 🙂
   Am citit și eu câteva articole de-ale tale și cred că înveți câte ceva cu fiecare probă care trece, deci… ar fi păcat să renunți! Multă baftă și nervi tari!

   • :))mersi la fel.sau ceva de genul asta, adica de bine.Trebuie sa scriu acum articolul pentru ares si am un roman intreg :)) daca nu iau 100 de puncte pentru el ma las 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s